درباره ما   |  پیوندها   |  RSS  
  صفحه اول    نفت    گاز     پتروشیمی     پالایش و پخش    بورس و بازار سرمایه     بین الملل     اقتصاد انرژی   جمعه، 21 اردیبهشت 1403 - 04:40   
 
 
   اخبار رسانه ها  
  ظریف: آیا جهان بدون برجام جای بهتری شد؟
  رانندگی در مسیری خطرناک "تودار ـ گردنه خروسه"/ چرا مردم از جاده جدید به مریوان نمی‌روند؟
  پتانسیل انرژی خورشیدی و ارزیابی عملکرد نیروگاه‌های متمرکز خورشیدی در مناطق مختلف ایران
  استقبال از خودروهای برقی و کاهش تقاضای جهانی بنزین
  اتوبوس‌های تولید گروه بهمن به پایتخت رسید
  واردات اتوبوس بین شهری کارکرده با عمر کمتر از ۵ سال آزاد شد
  ۶۲ کشته و ۱۳۱۷ مصدوم در تصادفات هفته دوم اردیبهشت در کشور
  میدان‌های نفتی عراق
  ضرغامی: ۲ سال است که شعار من شده «اصلاح‌طلب، اصولگرا، دیگه تمومه ماجرا»
  فوت ۱۶۹ نفر در حوادث ترافیکی و غیرترافیکی هفته گذشته
  پندی از کاهش زمان سیر بارهای ترانزیت سرخس به بندرعباس
  برنامه امسال شهرداری تهران برای مترو چیست؟​
  خط ریلی زاهدان کویته نیازمند تبدیل تفاهم نامه به قرارداد عملیاتی
  امیدوار نباشیم؛ فرودگام امام هاب هوانوردی منطقه نمی شود
  جریمه ۵۴۰۰۰۰ خودرویی که بر روی خط عابر پیاده توقف داشتند
  ضرورت احداث راه‌آهن به سمت معدن سونگون
  تغییر مسیر عجیب اردغان به سمت ارمنستان/عادی سازی روابط ترکیه و ایروان
  تماشا کنید: هجوم غول‌ها به هند
  معاون شهرداری تهران: قرارداد خرید دوربین‌های کنترل ترافیک از چینی‌ها انجام شده / در مورد قرارداد خودروی چینی برقی که شهرداری منعقد کرده باید بگویم که با کیفیت‌ترین خودرو بعد از تسلا را انتخاب کرده‌ایم
  تماشا کنید: هیس! این کریدور جدید هم ایران را دور زد/ گزارش «انتخاب» از کریدور «جاده توسعه» عراق، بندر فاو و معنای آن برای تهران
  چرایی برقی سازی ناوگان حمل و نقل عمومی پایتخت از منظر مسئولان و صاحبنظران
  فیلم| ناامیدی از مدیریت راه آهن
  آشنایی با آبراه غیرطبیعی پاناما + فیلم
  با رویای ریلی هیتلر آشنا شوید؛ قطار عجیب نازی ها که هیچگاه ساخته نشد!+ فیلم
  اجرای عملیات عمرانی در ۱۰ ایستگاه خط ۱۰ مترو
  احداث خط راه‌آهن ورزقان به بستان‌آباد توسط دولت تأیید شد
  بجای احداث مسیر ریلی 250 کیلومتری مرند به چشمه ثریا خط آهن ورزقان به ارمنستان گرجستان با فوریت پیگیری شود.
  وجود ظرفیت ۴ میلیارد تنی مس در ورزقان
  راه‌آهن سراسری به ورزقان می‌رسد
  نامه سوم روحانی به شورای نگهبان: تا چند روز دیگر مستندات ردصلاحیتم دریافت نشود، علیرغم ابهامات فراوان نامه شورا، پاسخ به آن را منتشر می کنم
ادامه اخبار رسانه ها
 
 

انتخابات ریاست جمهوری

- اندازه متن: + -  کد خبر: 51135صفحه نخست » اقتصاد انرژیپنجشنبه، 11 خرداد 1402 - 18:56
درخت بی ثمر روسی، نیروگاه بوشهر و دلارهایی که هدر رفت
  
پیام نفت:
مهدی قدیری
در حالی کشور با پدیده عجیب قطعی با برنامه قبلی برق مواجه شده که در دهه‌های اخیر از جیب مردم، هزینه‌های معنوی و مادی زیادی برای دستیابی به انرژی پایدار هسته‌ای صرف شده است!
درخت بی ثمر نیروگاه بوشهر و دلارهایی که هدر رفت
 به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی"نفت ما "،     این روزها تلویزیون در حال پخش سریالی است که در آن زندگی مجید شهریاری از شهدای هسته‌ای کشورمان به تصویر کشیده شده است. شهریاری نماد توسعه همراه با مشروعیت بخشی به علم در کشوری است که استعدادها و ظرفیت‌ها در آن به فراوانی دیده می‌شود؛ اما این استعداد به این دلیل شکوفا نمی‌شود چون؛ پای مدیریت در آن می‌لنگد.
همزمان با پخش این سریال شاهد ارائه جدول خاموشی سراسری در کل کشور هستیم، وقتی از جدول خاموشی صحبت می‌کنیم منظور قطعی پی در پی و مکرر در روزهای داغ خرداد ۱۴۰۰ است.
 
چرا برق قطع می‌شود؟
چرا گرفتار قطعی برق هستیم و علت کمبود نیرو در کشور چیست؟ این پرسش محل پاسخگویی مسئولان دولتی و متولیان صنعت برق و نیرو و انرژی است. اما از آنجا که همیشه در دولت چند صدایی وجود داشته است، علل مختلفی برای کمبود انرژی الکتریسیته عنوان می‌شود. روزی صحبت از خشکسالی و کمبود آب و کاهش ذخایر آب سدهای کشور است، روزی از فرسوده بودن تجهیزات سخن به میان می‌آید و روز دیگر، فعالیت استخراج کنندگان رمز ارزها عامل این وضعیت معرفی می‌شود!
در اینکه یک علت برای این خاموشی‌ها به زبان نمی‌آید، معنایش این است که خود دولت نمی‌داند علت اصلی چیست تا درد را از ریشه درمان کند. از همین روست که اقدام به فرافکنی در این باره می‌کنند و هر بار توجیهی برای ناکارآمدی مدیریت انرژی در کشور بیان می‌کنند، مانند آنچه در سطور بالا گفته شد.
در حالی صحبت از خشکسالی به میان آمده که سال گذشته بیان می‌شد مسئولان امر نمی‌دانند با آب اضافی ناشی از ترسالی چه کنند!
شخص دیگری استخراج بیتکوین و دیگر رمز ارزها را به عنوان متهم اصلی کمبود برق معرفی می‌کند در حالیکه قوانین کشور استخراج رمز ارز را به رسمیت نمی‌شناسد و آن را اقدامی غیرقانونی عنوان می‌کند و حال نمی‌دانیم که این فعالیت غیرقانونیِ در خفا، از طرف کدام افراد و گروه‌ها تا چه حد دنبال می‌شود که صنعت برق را اینگونه به چالش کشیده است.
اگر متهم اصلی فرسودگی تجهیزات است که متولیان امر باید پاسخگوی ترک فعل خود از ناحیه به‌روزرسانی تجهیزات باشند و برای اینکه در این مدت نسبت به آن اقدامی نکرده‌اند حتی باید محاکمه شوند.
 
افزایش مصرف برق غیر عادی نیست
یکی از بهانه‌های اعلامی اخیر برای قطعی مکرر برق، افزایش ۲۰ درصدی مصرف برق است. البته مشخص نشده که این ۲۰ درصد نسبت به چه بازه زمانی افزایش یافته است، اگر اعلام می‌شد این رشد نسبت به سال گذشته یا فصل گذشته رخ داده، می‌توانستیم تحلیل بهتری ارائه دهیم ولی در نخستین گام، انگشت اتهامات به سمت فعالیت ماینرها برای استخراج رمز ارز نشانه رفته است که نمی‌تواند عامل اصلی معرفی شود. استخراج و استفاده از رمز ارزها پدیده‌ای جهانی است که کشورهای مختلفی به آن ورود کرده‌اند و حتی با معرفی آن به عنوان پول رسمی، برای رسیدن به توسعه اقتصادی مردم خود را تشویق به استخراج بیشتر رمز ارز می‌کنند.
استخراج رمز ارز یا توسعه عمرانی، هرکدام دلیلی برای افزایش مصرف برق هستند که تقریبآً همه کشورها و تحقیقاً تمام کشورهای پیشرفته و در حال توسعه، دچار آن هستند و به عنوان یکی از مؤلفه‌های پیشرفت زمینه‌های تأمین همیشگی آن را فراهم می‌سازند. بنابراین باید تأکید کنیم که هر جامعه و کشوری بر اثر پیشرفتهای جهانی، با موضوع افزایش مصرف برق مواجه شده است و این افزایش مصرف دلیل بر قطعی و جیره‌بندی برق نیست.
یقین بدانید که تمامی کشورها شاهد افزایش مصرف انرژی هستند و حالا کاربران شبکه‌های اجتماعی به طعنه و طنز می‌گویند؛ آن کشورها جدول زمانی تزریق واکسن کرونا را منتشر می‌کند و کشور ما جدول زمانی قطعی برق مناطق را!
 
انرژی هسته‌ای ارزان است؟
یک راهکار دستیابی به انرژی مطمئن، استفاده از انرژی هسته‌ای است؛ همان انرژی‌ای که در ورودیه این مطلب اشاره غیرمستقیم به آن شد. دستیابی و استخراج انرژی هسته‌ای امری گران و پرهزینه است اما به محض بهره‌برداری از آن نه تنها هزینه ها را جبران می‌کند بلکه بسیاری از هزینه‌های تحمیلی دیگر را کاهش داده و فواید بسیاری را نصیب کشور می‌کند.
کشور ما نیز با استناد به این مهم، استفاده از انرژی هسته‌ای را در دستور کار قرار داد و حتی در دو دهه گذشته آن را "حق مسلم" ملت خود عنوان کرد. اولین گام برای داشتن انرژی هسته‌ای، احداث و راه‌اندازی نیروگاه هسته‌ای در پیش از انقلاب بود که مطالعات آن انجام شد.
پس از انقلاب و در زمان جنگ، این طرح مسکوت باقی مانده بود تا اینکه در ابتدای دهه ۷۰ و در دولت سازندگی، کار احداث نیروگاه اتمی بوشهر سرعت گرفت.
علاقمندی کشورمان برای داشتن انرژی هسته‌ای در کنار نگاه ایدئولوژیک نظام حاکم بر کشور که شامل مضامین دفاع از مستضعفان و ایستادگی مقابل مستکبران است، باعث شد تا جامعه جهانی به رهبری غرب به ویژه آمریکا و همچنین کشور اسرائیل، فعالیت هسته‌ای ایران را با اخلال مواجه کند.
این مقابله نامتوازن هزینه‌های بسیاری بر کشورمان تحمیل کرده است که گران‌ترین آنها ترور و شهادت دانشمندان جوان هسته‌ای بود؛ از جمله شهید مجید شهریاری که سرنوشت زندگی‌اش از شبکه دو سیما در حال پخش است.
 
برای انرژی هسته‌ای چقدر هزینه شده است؟
اما هزینه های بسیار دیگری هم برای رسیدن به انرژی پاک هسته‌ای داده شده است؛ دلارهای حاصل از درآمد کلان نفتی در دهه‌های ۷۰ و ۸۰ برای احداث نیروگاه اتمی بوشهر در قالب نقد و اعتبار در حساب شرکت‌های دولتی روسی می‌نشست. غرب برای اینکه محور ایرانی ـ روسی را برنده این روند نبیند، تحریمهای گسترده‌ای بر علیه ایران تحمیل کرد. هدف این تحریم‌ها جلوگیری از رشد صنعت هسته‌ای ایران بود که از عوامل اصلی رشد شاخص فلاکت، افزایش بی‌رویه تورم، کاهش قدرت پول ملی و ...  در کشور به ویژه طی 10 سال اخیر شد.
با پایان یافتن منابع مالی ناشی از فروش آزادانه نفت، در اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ کشور می‌بایست تصمیم جدی برای برون‌رفت از این وضعیت اتخاذ می‌کرد. بنابراین راه گفت‌وگوی مستقیم با آمریکا انتخاب شد و در نتیجه برجام به امضا رسید که هیچگاه کارایی و کارآمدی لازم را برای مردم و کشور نداشت. تا اینکه رئیس جمهور سابق آمریکا از برجام خارج و بزرگ‌ترین ضربه اقتصادی در تاریخ معاصر به کشور وارد شد که شامل کاهش 10 برابری ارزش ریال به نسبت دلار است.
بنابراین هزینه هایی که کشور و مردم بابت دستیابی به انرژی هسته‌ای پرداخت کرده‌اند بسیار فراتر از آن چیزی است که در تصورات بگنجد اما ناراحت‌کننده زمانی است که بدانیم این جهاد مقدس و این خون‌های پاک ریخته شده و این گرفتاری مردم در اقتصادی تضعیف‌ شده در حالی نصیب کشور و مردم شده که نیروگاه اتمی بوشهر حتی از تأمین برق مورد نیاز خود نیز ناتوان است. این تعبیر قابل تأمل است که؛ ما حساب خود برای دستیابی به انرژی پاک و ارزان هسته‌ای را روی قالب یخ و مقابل آفتاب نوشتیم و شاهد ادعا، محرومیت امروز ما از انرژی برق است.
 
شکایت را پیش چه کسی مطرح کنیم؟
شکایت را باید به کجا برد؟ این مدیریت ضعیف و این تولی‌گری غیر مطمئن و این تئوری شکست خورده را به پیش کدام مسئولان عالی باید ببریم؟ مسئول کدام قوه جرأت اقامه دعوا علیه ناکارآمدی نیروگاه اتمی بوشهر را دارد؟ چه کسی باید از حقوق عامه‌ای که اعاده نشده، از سختی‌هایی که تحمیل شده و از خون‌هایی که ریخته شده است دفاع کند؟
امروز جدول خاموشی مناطق تهران و کشور در حالی منتشر شده که ما در سودای انرژی پایدار و ارزان هسته‌ای تصمیم رسیدن به توسعه و رفاه را داشتیم و اکنون نه تنها توسعه و رفاه را از دست داده‌ایم؛ بلکه داشتن بدون دردسر همان انرژی فسیلی قبلی تبدیل به آرزو می‌شود و چه تلخ است وقتی وعده دولتمرد شماره یک کشور در کمتر از یک سال نتیجه عکس می‌دهد؛ روزی که او گفت برق قطع نشده است، حالا برق قطع شده و نگران آب هستیم که می‌گویند قطع نمی‌شود.

 

  ضرورت‌های احداث سریع خط آهن ورزقان
  قیمت نفت و ارزش کل ذخایر نفت ایران یک سوم می شود
  میزان مصرف انرژی در ساختمان سردترین کشورها به ازای هر متر مکعب فضا ۱۲۰ و ایران ۵۸۰کیلو وات ساعت است
  انرژی برق باید جایگزین مصارف گاز در بخش خانگی شود
  فرآیند کاهش تولید پارس جنوبی آغاز شده و هر سال سرعت خواهد گرفت
   
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   بازخوانی خبرها و تحلیل ها  
  ضرورتها و مزیتهای احداث خط آهن ورزقان ارمنستان تا بندر پوتی گرجستان
  پاداش شرکت ملی گاز برای مشترکان کم مصرف
  توسعه همکاری‌های پکن-پاریس در حوزه انرژی: جایگاه بازار ایران در این میان چیست؟
  هلدینگ خلیج فارس رقیب شرکت‌های کوچک نشود
  رشوه خواری آشکار در برق رسانی و اتصال به شبکه/ دکتر محرابیان فکری اساسی کنند و سیستم و سامانه ها را جایگزین افراد نمایند/ هر جا رانت و امضا و اختیار تصمیم اجرایی باشد امکان فساد بیشتر است.
  احداث شهرک‌های انرژی خورشیدی در گیلان
  کانادا، چگونه مصرف انرژی را در فصول سرما، مدیریت می‌کند؟
  در سال گذشته ۳ میلیارد دلار واردات بنزین داشتیم / تا دو سال آینده در همه حوزه های انرژی اعم از آب، برق، گاز و بنزین بحران خواهیم داشت
  تأثیر توسعه شبکه‌ های حمل و نقل جاده‌ ای بر رونق اقتصادی ایران
  توانیر: ممنوعیت تبلیغ کولرهای گازی در ۸۰ درصد از مناطق کشور
  توانیر: مصرف کولرها در ایران معادل مصرف برق کشور ۱۲۰ میلیون نفری است
  اصلاً بعید نیست که امسال ناترازی بنزین دو برابر شود / وقتی در صنعت خودرو شرایط تحریمی سخت داریم، اصلاً امکان توسعه و پیشرفت وجود ندارد
  ظریف:تهران امیدوار گشایش خط راه آهن با ارمنستان است
  ضرورت تشکیل کمیسیون سه جانبه ایران- ارمنستان و چین
  طراحی برج خنک کننده و کولینگ تاور برای جنوب ایران
  انتقاد وزیر نیرو از صندوق توسعه ملی به دلیل عدم تامین اعتبار پروژه‌های نیروگاهی
  انرژی برق باید جایگزین مصارف گاز در بخش خانگی شود
  سرمایه‌گذاری در انرژی خورشیدی از نفت پیشی می‌گیرد
  ممنوعیت رقابت بخش دولتی و شبه دولتی با بخش خصوصی توسط مقام معظم رهبری
  ۱۳ میلیون خودروی فرسوده روزانه ۶۳ میلیون لیتر سوخت مصرف می کنند
  ژاپنی‌ها سال ۲۰۲۵ با یک ماهواره، به زمین انرژی خورشیدی منتقل می‌کنند
  اولین هواپیمای دنیا با سوخت سبز آمونیاک سال 2023 به پرواز در می‌آید
  وزارت راه هر چه دارد بفروشد و صرف توسعه شبکه ریلی کند
  مقصر ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران چه کسانی هستند
  ۱۰ کشور دارنده بزرگترین ذخایر نفت جهان
  آمریکا چقدر نفت تولید می‌کند؟
  پنج خسارت تهران از «طرح‌ترافیک»
  مقصران ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران شناسایی و مجازت شوند
  زاکانی:واردات خودروهای عمومی برقی از چین امسال نهایی می‌شود
  هزار قطار چینی در مسیر اروپا؛ سهم ایران از ترانزیت شرق به غرب متحول خواهد شد
  فرآیند کاهش تولید پارس جنوبی آغاز شده و هر سال سرعت خواهد گرفت
  اولین قطار هیدروژنی جهان در آلمان
  سریع ترین قطارهای جهان | جنون سرعت!
  قیمت نفت به بالای ۹۰ دلار رسید
  راه‌اندازی قطار سریع السیر چینی در این مناطق ایران
  مقایسه کولر آبی و گازی؛ کدام یک انتخاب بهتری است؟
  حسن روحانی: مدام می‌گویند فاز ۱۱ پارس جنوبی را بدون برجام و توتال راه انداختیم؛ ما با توتال قرارداد بستیم که تمام گاز فاز ۱۱ را تزریق می‌کند نه اینکه برداشت کنیم / ما و چین می‌خواستیم نحوه اجرای این تکنولوژی را از توتال یاد بگیریم
  گردشگران ۴۰ میلیارد دلار در عربستان هزینه کردند
  سیاهکلی، نماینده مجلس: خودرو‌های داخلی کم‌ترین استاندارد برای حفظ جان سرنشین در تصادفات را دارند/ همچنان نسخه شفابخش حوزه خودرویی کشور را اجرای قوانین ساماندهی و واردات خودرو می‌دانم
  انقلاب جدید در باتری خودروهای برقی
  توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  چه بر سر سیاست بایدن در قبال ایران آمده؟ / واشنگتن دیگر باید با تهران به عنوان یک قدرت هسته‌ای رفتار کند
  گزارش اکونومیست از دو رویدادی که سیاست نفتی دنیا در ۵۰ سال گذشته را شکل داد؛ تحریم نفتی اعراب در ۱۹۷۳ و شوک انقلاب ایران / ۵۰ سال بعد عرضه و تقاضای نفت چگونه خواهد بود؟
  نفت در آستانه بی ارزش شدن
  نگرانی بزرگ شرکت های بزرگ نفت جهان/ آیا نفت در آینده واقعاً بی‌ارزش می شود
  نظم نوین انرژی با پایان «عصر نفت
  پایان زودتر از موعد عصر طلایی نفت نزدیک است
  درآمد صادرات نفت عراق در یک ماه؛ ۹.۵ میلیارد دلار
  درآمد ماهانه ۸.۵ میلیارد دلاری عراق از فروش نفت
  عراق جهت تثبت قیمت نفت، صادرات نفت خام خود را به ۳.۳ میلیون بشکه کاهش می‌دهد
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© پیام نفت (استفاده از مطالب پیام نفت با ذکر منبع، منعی ندارد)
payamenaft@gmail.com
طراحی و اجرا: خبرافزار